11. SAJAM POLJOPRIVREDE, OBRTNIŠTVA I GOSPODARSTVA ĐAKOVO EXPO U ZATVORENOJ JAHAONICI DRŽAVNE ERGELE OKUPIO 80 IZLAGAČA I DESET ŠKOLSKIH ZADRUGA

Osnažiti domaće, dati konkurentnost lokalnim proizvodima i od najmanjih nogu razvijati poduzetnički duh

U organizaciji Grada Đakova i Poduzetničkoga centra 10. i 11. svibnja u zatvorenoj je jahaonici Državne ergele Đakovo održan 11. Sajam poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva Đakovo Expo. Ovogodišnja je manifestacija okupila 80 izlagača, a u prvom su planu bile učeničke zadruge, koje su drugog sajamskog dana, u subotu, izlaganjem i radionicama predstavile svoj rad i proizvode. Sudjelovale su zadruge osnovnih škola iz Piškorevaca, Gorjana, Levanjske Varoši i Tavankuta, dok su srednje škole predstavljale zadruge iz Đakova, Vinkovaca, Kašetel Štafilića, Tomislavgrada i Subotice. Zadrugarsko su Expo okupljanje animirale zadruge “Đački sokak” OŠ “Matija Gubec” Piškorevci i “Strossmayer” Srednje strukovne škole Antuna Horvata, koja se netom uoči sajma plasirala na državnu smotru učeničkih zadruga u Vinkovcima.

Prikazujući poduzetničke vještine u praksi osnovnoškolci i mladi strukovnjaci pokazali su da budućnost obrtništva i maloga poduzetništva nije upitna. Dokazali su to i prvom modno-frizerskom sajamskom revijom, kada su djevojčice u ulozi malih manekenki nosile pletene i kukičave tkanine, prikazale nakit i kozmetičke proizvode nastale na zadrugarskim radionicama. Hrabrost su šećući “pistom” pokazala i dva dječaka. Djevojke Srednje strukovne škole promovirale su na pozornici Đakovo Expa tradicijske frizure i odjeću inspiriranu starinom, za što je zaslužna tekstilna i frizerska struka.

“Nije sramota živjeti od rada svojih ruku”

– Lani smo zaključiti da nedvojbeno trebamo održati tradiciju sajmovanja, maloga obrtništva i poljoprivrede u Đakovu, što nas uostalom karakterizira kroz prošlost. Okrenuli smo se ovaj put više školskim zadrugama, kojih je na Expu deset, jer već od malih nogu našu djecu treba učiti i odgajati da nije sramota živjeti od rada svojih ruku, rekao je na svečanosti otvorenja gradonačelnik Marin Mandarić, dodavši kako je jahaonica idealan prostor za Đakovo Expo, iz čijeg je naziva od ove godine ispuštena sintagma “Zlatne ruke”, uz što je sajam dobio i novi vizualni identitet.

Malo i srednje poduzetništvo pokretač je lokalnoga gospodarskog razvoja i generator otvaranja novih radnih mjesta, kaže i svjestan je zamjenik osječko-baranjskoga župana Petar Lagator, pa Županija pokroviteljstvom, dodao je, podržava Đakovo Expo. – Moramo, međutim, napraviti iskorak i prijeći razinu lokalnoga sajmovanja. Proizvođači se moraju povezati, kako bi bili jači i moraju surađivati da bi mogli zajedno nastupiti na tržištu, a ne pogledavati se preko štandova, poručio je Lagator, spomenuvši domaćinstvo naše županije Danima hrvatskog turizma u listopadu, koje također treba iskoristiti za promociju potencijala istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Poljoproizvođače učiniti konkurentnima

Iz Europskoga poljoprivrednoga fonda za ruralni razvoj u Osječko-baranjsku je županiju u protekle je dvije godine ušlo 1,2 milijarde kuna, istaknuo je izaslanik predsjednika Vlade i pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

– Vlada i Ministarstvo poljoprivrede žele izgraditi nekoliko ozbiljnih sustava za navodnjavanje, slijede i natječaji za izgradnju hladnjača, javne infrastrukture koja će omogućiti svim poljoprivrednim proizvođačima, posebice voćarima i povrćarima da skladište svoje proizvode i stavljaju ih na tržište onda kada je to potrebno i kada za njih mogu ostvariti najbolju cijenu, ali i uvesti nacionalne sustave kvalitete. Njima ćemo istaknuti sve prednosti domaćih proizvoda pred onima iz uvoza pa će naši poljoprivrednici svoje proizvode moći prodati po znatno boljim, konkurentnijim cijenama, rekao je Tušek.

Na sajmu koji je potom proglasio otvorenim izlagala su obiteljska poljoprivredna gospodarstva i: cvjećari, čarapari, medari, kulinari, proizvođači pekmeza i aronije, pletači, šeširdžije, kućne radinosti, stolari, proizvođači suvenira, čarapari, izrađivači zlatoveza i licitarskih srca, papuča, drvenih igračaka, predmeta od kože, pletene i drvene galanterije, keramičkih proizvoda, proizvođači začinske paprike, sira, ulja i brašna od bundeve, craft piva i drugi.

Sajamski kolaž program – pun pogodak!

Svečanost otvorenja uveličao je višestruko nagrađivani Zbor Osnovne glazbene škole “Ivan Goran Kovačić” pod ravnanjem maestre Marijane Matijević, dobitnice Povelje zahvalnosti Grada Đakova za poseban doprinos kulturno-glazbenom životu. U poslijepodnevnom scenskom kolaž programu nastupio je KUD Perkovčani iz Novih Perkovaca, Đakovačke mažoretkinje i Plesna skupina Miha KUD-a Sklad.

U sklopu 11. Đakovo Expa u maloj su dvorani jahaonice održana i tri stručna predavanja: o IAKS mjeri 10 ruralnog razvoja, povezanoj s poljoprivredom, okolišem te klimatskim promjenama, potporama i novostima u tipovima operacija izlagali su Katica Maras i Damir Babić iz Ministarstva poljoprivrede, dok je kredite za ruralni razvoj predstavio Mario Turalija, netom imenovani zamjenik predsjednika Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG BICRO. O programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja branitelja, kao i članova njihovih obitelji, savjetovala je Sanja Ivković iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na Bambino kupu 15 telića malih farmera

Posebno zanimljiv bio je 2. Bambino kup, revija teladi koju su prvoga sajamskog dana predstavili mladi farmeri odjeveni u narodno ruho. Predvodili su ih pred okupljenim mališanima, među kojima mnogi nikada dotad nisu niti vidjeli uživo mlado govedo. Sudjelovalo je 15 telića s nekoliko đakovačkih farmi. Prigodne su poklone dječacima i djevojčicama koji su, vodeći telad, prošetali parkurom Državne ergele uručili pomoćnik ministra Tušek, predstojnik Ureda ravnatelja Hrvatske agencije za hranu Natko Klanac i gradonačelnik Mandarić, a osigurali su ih Grad Đakovo i Zagrebačka banka.

Čokoladne slastice iz školske kuhinje

Sadržajno proširen, u nastojanju da manifestacija postane đakovački sajamski brend, 11. Sajam poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva zaključen je 5. Festivalom čokolade, za koji je, na Expu već domaća, učenička zadruga “Strossmayer” Srednje strukovne škole Antuna Horvata pripremila izbor najboljih slastica iz dosadašnjih školskih gastroprojekata. – Osuvremenili smo stare recepte iz bakinih kuhinja za pripremu kolača, dodali im malo čokolade i tako stvorili novo ruho, novu dimenziju kolača koje smo pripremali koristeći tradicionalne, domaće sastojke. Ujedno smo festivalom slatkih okusa i predstavljajući školu na Đakovo Expu, još od početaka sajma, željeli potaknuti mlade da se odluče obrazovati u strukovnim zanimanjima i postanu naši učenici, kaže prof. Zvjezdana Bogdan. Bogatu je trpezu od 52 vrste kolača u nekoliko masa u školskoj kuhinji pripremila Učenička zadruga “Strossmayer”.

Partneri u organizaciji 11. Expa bili su Državna ergela Đakovo i Lipik, Turistička zajednica grada Đakova i Univerzal.

Izvor: Danijel Geošić, Univerzal

Did you like this? Share it!